Carl de Keyzer maakte vier reizen naar Noord-Korea in 2015 en 2017. Hij bezocht gedurende 60 dagen meer dan 220 locaties in het meest geïsoleerde land ter wereld. De Keyzer is de eerste westerse fotograaf die zoveel locaties in het land van 25 miljoen inwoners bezocht. Weliswaar  steeds begeleid door twee staatsgidsen en een chauffeur met minibus. De Keyzer zoekt in zijn werk steevast naar de impact die macht heeft op het alledaagse leven. Zijn foto’s kenmerken zich door een dubbelgelaagdheid.  Je moet bij hem op de details letten. Ook enige ironie is hem niet vreemd. Dat kwam in Noord-Korea goed van pas, want van de 400 foto´s die hij aan de censuur voorlegde werden er -tot zijn eigen verbazing- slechts drie afgekeurd.

De Keyzer wist dat hij binnen de beperkte mogelijkheden in Noord-Korea voluit zijn kwaliteiten moest inzetten. Nét even eerder of later afdrukken dan officieel de bedoeling was. Nét iemand in beeld brengen die officieel buiten beeld had moeten blijven. Of een combinatie van beeldelementen samenbrengen die vragen oproepen bij de kijker. Menigmaal ontdekken wij in zijn foto’s de absurditeit van deze nauwelijks te bevatten werkelijkheid die Noord-Korea heet.

Documentaire
In de filmzaal wordt permanent de veelgeprezen documentaire ‘Under the Sun’ (2016) van de Russisch-Letse regisseur Vitaly Mansky vertoond. Een verontrustende film over het maken van een propagandafilm. We volgen het achtjarige meisje Zin-Mi en haar ouders in modelstad én hoofdstad Pyongyang. De beelden en de soundtrack sluiten wonderwel aan bij de humane fotografische benadering van De Keyzer.